Ledig

Köpte fina rosa tops, marmelad..(ooom jag skulle lyckas köpa en croassaint eller två..), sugrör så jag är förberedd att göra smoothies, doftpinnar då mitt rum fortfarande luktar lite konstigt, och nagelskrubb/fil
 
Jag är så jäkla ledig hela tiden att det känns konstigt! Sen i fredags har jag varit ledig, och hela den där veckan på grund av National Day här i Shanghai. Jag har alltså inte skola igen förrän på måndag. Idag började jag dagen med ett hårt styrkepass på gymmet för att sedan möta upp ett gäng på lunch på en muslimsk restaurang, för mig blev det grillspett och broccoli, hade beställt ett med kycklinginälvor med, då den lilla detaljen satt under klisterlappen med priset.. Så den fick vara. Jag fixar inte inälvsmat på grund av tanken av vad det är.
På eftermiddagen mötte jag upp ett svenskgäng från i fredags bestående av Alexandra, Kicki, Martina & Jonathan ifrån Göteborg. Med utgångspunk vid Jin'an Temple storsade vi omkring i French District i timmar, kollade små butiker och fyndade på japanska Daiso där allt kostar 10 RMB (10 kr).
 
Since we have this week off I feel like I have sooo much time! Today I started my day with a work out, and then lunch at a muslim place with friends. I happened to order grilled chicken organs since "organs" was underneath the price tag... So I sticked with my shish kebab and broccoli.
Afterwards I met up with the Swedish gang from this friday, we just walked around in the French Consession looking at small shops and so on. Found a few cheep things at the Japanese store Daiso.

Så nöjd!


Mina nyköpta bilder, blev jättefint!

Söndagssyssla

 
Just nu sitter jag på Wagas och har precis ätit en jättegod tomatsoppa, känns nästan lyxigt att få en god soppa. Traskar runt i området Xiantiandi som är ett rätt västerländskt område som jag fallit för. Konstigt. Har också besökt antikmarknaden som ligger i området, en lång gata fylld med massa små statyer, gamla klockor, smycken,fotografier och målningar med mera. Jag valde ut två fotografier som jag tänkte pryda mitt enkla studentrum med för att piffa upp det lite. Ikväll ska jag signa upp mig på yogan på mitt gym... Jag var ju för snål när jag skaffade mitt medlemskap, tyckte att 500 kr för 4 månader var för mycket för bara yoga. Men jag har ju snackat om att jag verkligen vill satsa på yogan här, så nu har jag klokt nog bestämt mig för att slå till ändå. Är jättepeppad!

Just had a great tomato soup at a western like place called Wagas. Feels really nice to get a good soup here! I have visited the antique market here and got away with two old photos to put in my student room.Now I have finally decided to sign up for the yoga at my gym.. It's not as expensive as I might have thought... I am so excited!

Hot Pot

Hät tillagar man maten själv!
 
Idag var jag på middag med min fadder Lu som tog med mig till ett typiskt kinesiskt Hot Pot-ställe, det är typ som fundue där man själv tillagar maten vid bordet. Själva "grytan" är uppdelad i två med en spicy sida och en mildare sida. Eftersom jag inte riktigt fixar spicy mat bad vi om den svagaste. Ääääääähh... Personligen tyckte jag det var väldigt spicy, läpparna brände och det hettade till rejält i munnen. Men Lu tyckte det var rena barnleken. Styrkan på hur starkt något är här skiljer sig från svenska mått..
Jag var däremot jättenöjd och tyckte verkligen att det var gott, hittade en ny favoritgrönsak, Lotus, som jag svagt kan minnas från någon fryst Felix-wok... Men det här var riktiga grejer! Sen är ju min fadder jättegullig så det är alltid roligt när hon tar med mig till nya ställen.
Nu blir det lite film och godis för mig!
 
Today I had my first Hot Pot experience here i China, something very typical Chinese and very much alike fondue but spicy. The level of spicy in this country is on a hole other level, "not spicy" here is translated to Swedish measurements "pretty spicy".. So I had a hard time, but still the food was yummy! Really nice! And my buddy Lu is so sweet and funny, and I love how she takes me to new places.

Gårkvällen

Här har vi Marcus, Jonathan, Jonas & Alexandra
Hittade denna härliga brutta på hotellet jag bodde på de första nätterna i Shanghai, Alexandra
 
Ett par bilder ifrån igår, hade jättetrevligt med mina nyfunna svenskar. Körde en god pizzamiddag med Alexandra och Jonathan innan vi kom till Geisha där minglet hölls, och efter att ha fått nys om "ställe med gratis drinkar för västerlänningar" hamnade vi på en superkinesisk klubb som hette S2. Hade en rolig kväll!

Duktiga jag



Har haft en nyttig dag idag, i den bemärkelsen att jag gjort nytta. Tvättat, diskat, grovstädat och tränat "Fitness ball". Har även ätit nyttig och god lunch, smaskat lite svenskt godis, och nu är jag på väg in mot stan. Ska möta upp en svensk tjej jag hittade pp hotellet de första dagarna, vi oxh några ska på ett event med Young Professionals och sen blir det kanske utgång.
Today I have been a good girl doing laundry, the dishes, cleaning and working out. I also had time for some Swedish candy... Now I'm going for an event by Young Professionals.


Riktig mat


Mmmmm pasta bolognese! Pancake Day makes my day!

Det flyter på


I min nya vardag försöker jag göra saker liknande vad jag är van vid

Nu har jag äntligen kommit in i en slags vardagslunk här i Shanghai där jag vet vad jag vill få ut av en dag, hur det ska göras och i vilken ordning. Jag kör mitt race med träning, simpel matlagning, lite plugg, där jag kan tacka nej till utgång när jag inte känner för det, har min egen åsikt och vet vilka jag vill hälsa på. Det känns tryggt att vara på väg på mot en riktig vardag där man bara kan få vara sig själv på sitt sätt. Samtidigt känns det konstigt att man så snabbt vänjer sig, jag har ju trots allt ryckts ur ett sammanhang och placerats i ett nytt och främmande sådant.

Yummy!


Dagens goda start!

Härlig dag

Ser rätt galen ut, känner mig rätt galen... Passar bra!
Så god färskpressad juice, apelsin och annannas
 
Lät mig själv ta ytterligare en sovmorgon då jag lagt mitt schema så att jag är ledig måndag och fredag, så idag körde jag ett supergrymt pass på gymmet där jag kände hur endorfinerna riktigt pumpade ut. Gav de svaga kineserna något att bita i. Detta följt av supergod juice och lunch i solen på balkongen, skypesamtal med underbara Linn och sen en fika med Magda.
Nu - middag inne i stan då en av tjejerna har besök. Då måste man röra sig inåt för att få lite trevligare mat!
 
Great day off today, filled with a great work out at the gym, I gave the Chinese men some competition. The're so weak, haha.. After that - juice and lunch in the sun, Skype and another juice with a Swedish girl. Now it's time for dinner down town.

Vem vill ha ett grisansikte? Eller tre?

I just don't get it
 

Shoppat!

Fick med mig det här hem idag, när jag skulle handla bröd..

Idioti

Andra gången min cykel hamnar i trubbel..
 
Alltså det här landet går mig på nerverna ibland! När jag kommer till tunnelbanan där jag ställt min cykel har någon dum idiot satt fast ett extra lås på min cykel? Wft? Cykeltjuv tänker jag, såklart, låser fast min cykel för att klippa mitt lås under natten. Så jag springer omkring med Google Översätt och försöker få hjälp, och när jag äntligen får det kommer en tiggarliknande man fram med nycklarna till det där extra låset. Han ber om 50 öre. 50 öre. Jag vet inte om jag felparkerat eller vad sjutton som var felet, men om jag gjort det - lämna ett meddelande om hur jag löser problemet tack! Väldigt irriterarnde hur som helst.
 
Got back to tube station finding my bike all locked up with a new locker. Wtf? Tryng to find som help, and when I get it - it turns out som old man has got the key to it and ask for money worth nothing to unlock. Did I park wrong? I don't know. Did it cause a lot of problem and irritation? Yes.

Årets finaste

Jag tror att jag har köpt världens finaste väska, dör väskdöden! Cèline I love you!

Efter solsken kommer regn?

Följt av en fantastisk dag har jag sedan 04.45 lidit av alla symptom som matförgiftning medför, nu är jag matt och slö men mår lite bättre nu än tidigare. Inte så otippat att man råkar ut för det här i Kina. Nu dricker jag coca cola och tittar på Svenska Hollywoodfruar.

Bästa dagen i Shanghai

Jullia från Ryssland, som förser mig med skrattattacker
Chiara, Sudan, Elena & Jullia på shoppingpause
Jullia tyckte att jag var som en noshörning, så vi passade bra ihop
 
Har haft den bästa dagen sen jag kom hit idag, den började med en grym brunch på Pancake Day som inte ligger så långt ifrån oss. Åt en sååå god burgare som lätt kvalade in på topp 5. Nu känner jag verkligen att jag börjar lära känna folk på riktigt här vilket gör att jag verkligen har roligt, idag har jag haft flera riktiga skrattanfall á la Sofia och man känner sig så bekväm och tillfreds. Efter den grymma brunchen åkte vi tjejer in till stan för shopping... Oj oj oj.. Jag är den gladaste tjejen i stan efter dagens fynd! Woop woop... Efter timmar med promenad och shopping åt vi supergod sushi och därefter mötte vi upp resten av gänget. Det blev baren Helen's igen, trots att jag tog en lugn kväll hade jag för första gången riktigt roligt där.. Men när det började vankas kareokee gav jag upp!

Långledigt

Innan festen
Pablo, en av värdarna & Luduvika
Några av grabbarna i gänget
Det var någon typ av modevisning på klubben också..
 
Vi har långhelg här nu så igår passade vi på att hitta på massa roliga saker! Först hade vi middag på den mexikanska restaurangen med alla svenskar ifrån Stockholms Universitet, tänkte att det skulle vara roligt att träffas så jag styrde ihop middagen. Jätteroligt gäng, så dem hängde med resten av oss på förfest inne i stan hos våra mexikanska kompisar för att sedan följa med ut. Vi drog till en klubb som heter M1NT coh tydligen tillhör den en av de mest fisförnäma, men jag hade hört att det fanns riktiga hajar där... Så jag ville verkligen dit. Sagt och gjort! Hajarna var små, dansgolvet packat med wannabes och i allmänhet var klubben stel. Men vi är så många att vi har alltid kul ändå!

Have no fear

Jobbigt att vara allergisk, hälsoam och kräsen i Kina
 
Mitt vanliga motto fungerar inte riktigt här, tvärtom, här måste jag alltid ta det säkra före det osäkra, speciellt när det gäller mat. Värst är det när vi är många, vilket vi (dem..?) rätt ofta är när vi äter, och man är på ett kinesiskt ställe där man delar på allt. För det första ser allt osmakligt ut, för det andra litar jag inte på att personalen tar min allergi på allvar, för det tredje har jag ingen lust att begränsa andra pga. min allergi, så - idag slutade det med att jag som vad dödshungrig åt en liten skål ris. Detta resulterar ju självklart i att jag måste äta "igen" sen. Är så glad att jag igår köpte ingredienser till en vanlig kycklingsallad. Tadaaa!

Tydligen hett här

Handväska, näää! Ryggsäck, jaaa!

Lite less

Precis såhär har jag sett ut sedan i eftermiddags, jag har varit jätteirriterad...
 
Alltså den här eftermiddagen och kvällen har verkligen fått mig att fundera på hur sjutton det ska gå för mig i det här (jälva) landet. Hade haft en supertrevlig lunch med en kille ifrån Linköping, och därefter går jag för att signa upp mig på ett gym. Hade egentligen två att välja mellan men priset på det fräscha var dubbelt så högt, så det fick bli det lite sunkigare. Väl på plats har jag köpt medlemskap, och först när jag är klar med det får jag reda på att den utlovade "basic yoga" som jag ville åt inte alls ingick i mitt medlemskap. Det kostade 500 kr extra. Men säljaren(?) påstod att pilates=yoga och då lackade jag ur. Efter en massa strul var det jag som förlorade, ingen yoga. Väl på gymmet stönar killarna högre än på SATS Odenplan, men med en femtedel av deras vikter i händerna. Fick sådan panik på en kille som gjorde tio reps biceps curls med en hantel i taget på 8 kg hantel, och stånkade och stönade som en tok. Då ville jag bara ta upp den där hanteln och skrika att jag till och med orkar lyfta den tio gånger utan ett ljud. I stället hävde jag ur mig "men herre gud" och suckade menande, det hjälpte inte. Hörlurar nästa gång!
Lite lätt irriterad och hungrig går jag på min tredje kinesiska lektion, varav min andra med läraren som enbart pratar kinesiska. Jag var så jälva arg på henne, haha, alltså jag tycker det är såååå sjukt att ett av Kinas bästa univesitet inte ens har lärare på grundnivå i kinesiska som kan kommunicera på engelska. Det känns som att gå i första klass på lektionerna. Jag tycker att alla kineser som inte kan engelska är dumma, korkade, helt efterblivna. Dem tycker säkert detsamma om mig, men det är skitsamma. Gaah jag blir tokig på att det är så svårt att kommunicera här!
Det här får mig väldigt irriterad, får mig att känna mig dum fast jag tycker dem är dumma, det får mig att längta hem till vettiga personer och konversationer. Så, ring mig gärna, finns på Skype.

Helgen som gått








Har haft en jättebra helg, fredag med supergod sushi i stan, lördag med ytterligare besök i Old Shanghai följt av ett beachparty med sommriga drinkar och beach volleyball och roligt sällskap. Blev väldigt förtjust i en liten kinesisk grabb som var där, tack och lov var det ömsesidigt.
Idag var jag på lunch med en tjej ifrån Göteborg som också precis flyttat hit, och det roliga var att hon hade hittat mig genom bloggen! Väldigt gullig tjej! Vi körde lunch på Mark & Spencer (mhmmmm), och efter det en runda i ett gigantiskt shoppingcenter som avslutades på Carrefour. Japp, it's all about the food!

Sömnlös...

Nu har jag varit vaken i 2,5 timmar och klockan närmar sig fyra här. Jag kan inte somna om och är inte direkt trött. Jag har läst, instagrammat och surfat, ätit nattmacka och frukt. Ändå inte trött. Tack och lov har jag inga lektioner imorgon.
Har känt mig ensam och ledsen, saknar mitt älskade hjärta så. Att sova ensam är så ensamt.

Mycket som är ovant


Såg precis det här på gatan, nä, det kändes inte alls bra.

Värme



Det är förbannat, jäkla skitjobbigt att träna när det är 28°C i ett öppet gym utan air condition. Man blir trött så mycket snabbare och svettigare än vanligt (!).
Nu drar jag in till stan, ska möta upp "resten" av partypacket lite senare då det är någon form av summer fest/beach party på The Bund inne i stan idag. Men först lite span på stan för min del!

Totalt besatt

Satan så god sushi!
 
Tro det eller ej, men kvällens middag blev på en japansk restaurang i ett av de stora shoppingcentrena på Nanjing Rd (stora shoppinggatan, och ja, de flesta restaurangerna ligger i galleriorna). På menyn fanns det massor som såg gott ut, men jag kunde inte hålla mig, så det blev sushi. Garanterat en av de bästa jag ätit, det var lixom rullar med fisk både i och på, med supergod majonäs till, och vissa bitar som jag inte ens visste vad de var. Men de smälte i munnen...Gud jag vill ha den goda igen! Det blev bara jag och Yana då grabbarna bangade och körde "stammishaket" Helen´s.
På tunnelbanan hem var jag tydligen ett attraktion, det stod ett gäng med tjejer i femtonårsåldern som försökte smygfota mig i flera minuter. Ända problemet var att de hade klickljudet på när kameran knäpptes av och att de inte direkt var diskreta med telefonen, rakt upp i mitt face. Så Yana som pratar lite kinesiska frågade vad dem höll på med, och ja, svaret var enkelt - "hon är så himla vacker så vi var tvungna". Hum. Kände mig lite lätt obekväm, men jag kanske inte ska bli förvånad. Welcome to China!

Middagstid





Nu bär det av till stan för middag! Det har pissat från himlen i två timmar och åskat och blixtrat så alla moped- och billarm har sjungit i kör. Så att promenera omkring i de franska distrikten var inte riktigt ett alternativ. Nu har det tack och lov slutat regna, men det kommer lite blixtrar då och då.

Drinks and new friends

Igår efter min första lektion träffade jag ett gäng killar som hade samma lektion som jag, det var väl egentligen bara två av dem som kände varandra, och så jag och en kille från Stockholms universitet. Hur som helst, vi käkade lunch alla tillsammans och sen blev vi inbjudna hem till dem som kände varandra för att umgås och dricka öl senare under kvällen. Jag hakade på en av dem på hans kinesiska-klass då hans lärare pratade engelska. Lärde mig så mycket mer där! Herre gud. Men funderar även på att ta privatlektioner hos en kvinna som vi träffade på skolan, en pensionerad lärare, jättegullig. Idag fredag ska jag möta upp en rysk tjej för att besöka French district och sen äta middag med några som bor här i samma studenthus. Det ska bli trevligt! Puss och hej

Trams



Det är ju nästan fånigt att jag vid 23 års ålder har börjat dricka Coca Cola! Jag som aldrig ens har gillat cola. Men det är perfekt så här dagen efter..

Yoga!

Idag var jag och provtränade på ett gym inte så långt ifrån skolan. Körde ett äkta kinesiskt yoga pass, på kinesiska. Det gick jättebra, och jag var typ en av de bästa på klassen så jag är nöjd! Ska nog signa upp mig där! Efter det skypade jag med min älskling, konstigt att vara så långt ifrån varandra. Och sååå lång tid med! Nu - sushi för femte gången!

Berätta vart du kommer ifrån..

Svenska flicka
 
Varje dag stöter jag på folk vars första fras till mig alltid är "Where're you from?", inte "hej", inte "aha bor du ockå här, vilken våning?" eller något annat. Nej. De tycker antagligen att frågan är väl befogad då jag mer eller mindre utgör en av de ca 5 % som har annan hårfärg än svart här. Japp, that's me!
Nu är skolan hur som helst igång, två lektioner avklarade idag varav den ena är Management Informtion System. För att komma till lektionssalen cyklade jag omkring i "området" i en timme och tjugo minuter, vilket resulterade i att jag blev en timme sen, tror ni jag var svettig då? Eller glad? Jag har svurit så mycket, frågat tio personer om vägen, alla pekar åt olika håll, och pratar på kinesiska. Började nästan grina och kände att det här landet är hopplöst om man inte kan språket.
Men språket ska det ju bli ändring på, jag var på min första klass i kinesiska, som också hölls på kinesiska då det är det enda språk läraren pratar. FY FAN VAD BRA! Lätt det kommer bli att lära sig nu. Jo förresten hon har ju en tolk som knappt heller kan engelska. Det känns rätt hopplöst men trots det så har vi lärt oss räkna till tio och att presentera oss, så nu blir det till att öva på att minnas de förbannade uttalen från helvetet.

Grattis min fina bror!

Hoppas du får en jättefin födelsedag!

På Walmart i Kina

De här stackars paddorna bara väntade på att få bli uppätna
 
Tror inte man hittar så konstiga saker någon annan stans än i Kina, deras stora matbutik Walmart är fullproppad med snusk, och det luktar verkligen illa på vissa avdelningar. De säljer kycklingfötter på lösvikt, grillade gristrynen i charken, torkad fisk och levande paddor/ grodor och andra små stackare från akvarier. Det tog mig drygt en timme inne i den gigantiska affären, mest för att fundera ut vad som var vad och självklart för att kolla in alla konstigheter. Men i övrigt är den väldigt bra, handlade fyra stora påsar mat med frukt, städgrejer, kyckling och massa mer - 200 RMB vilket lite drygt är 200 kr. Det känns bra!

Bästa frukosten än så länge



Lite fräsch frukt, svenskt kaffe, juice, hamburgeliknande bröd som smakar ungefär som just det men sötare, och till det en för söt yoghurt.. Men jag ska allt prova mig fram till något jag gillar!

Mitt studentrum på Fudan University, Shanghai

Mitt badrum
Någon form av bänk, med skåp som jag använder som "köksskåp"
Lite färg och piff behövs!
Mitt lilla studentrum
Inga krokar, spikar eller tavlor i/på väggarna verkar vara tillåtna, så folk har hängt upp fula, men användbara krokar med klister lite här och var
 

Andra träningen här

 
Körde mitt andra träningspass sen jag kom till Shanghai, idag testade jag gymmet, förra gången sprang och powerwalkade jag runt campus. Gymmet är väääldigt begränsat, det finns inga konditionsmaskiner, bara typ fyra styrkemaskiner och lite fria vikter, men det är gratis. Träffade på någon säljare för ett "riktigt" gym i närheten där de hade klasser, gym och yoga, vilket kändes väldigt intressant. Väntar på ett prisförslag som jag ska få mailat till mig.

I'm ridi'n solo

Har köpt mig en ny fin, rosa cykel. 340 pix. Inte så dåligt! Avstånden på skolan är så långa att alla cyklar överallt, vilket är väldigt smidigt!

Friday night

Fredagskvällen har hitintills varit den bästa kvällen sen jag kom hit, jag kände verkligen att jag hade roligt på riktigt, kände mig bekväm och trivdes väldigt bra. De andra kvällarna har jag känt att jag ansträngt mig så mycket för att lära känna alla nya människor att man glömmer bort att ha roligt. Efter en sådan kväll är man ju helt slut, det tar tragiskt nog på krafterna att vara väldigt trevlig och träffa mycket nytt folk. Men självklart är det värt det, det är ju en av anledningarna till att jag åkte. Såhär såg kvällen ut i bilder från den kinesiska restaurangen till en hipp nattklubb!
 
Nyfunna kompisar
På den kinesiska restaurangen, alla beställer in mat tillsammans och den snurrar man bordet så alla kan ta av allt
PIMP
Inte 100 % säker... men det var typ Deadmaus på klubben Cuavve
Fick fina drinkar
Vägen till toaletten var rätt spejsad...vi lekte Matrix
 Vette sjutton, men ja.. Partydjur
Till och med kaninen var ute och hoppade

Bildregn

Hej alla fina!
Lördag kväll i Shanghai, och jag ligger på rummet efter ännu dag en i det nya landet och den nya staden. Idag fick vi träffa våra faddrar på något form av arrangemang som innehöll diverse, inte så mogna, lekar. Fick hur som helst en väldigt trevlig kinesisk tjej som antagligen var den enda faddern som det känns som om jag skulle komma bra överrens med. Så det känns skönt, hon och jag ska äta middag på tisdag och lära känna varandra ännu lite bättre. Efter det hann jag knappt mer än hem innan ett gäng skulle iväg till IKEA, och sjäääälvklart ville jag också dit. Shoppade loss på diverse nödvändiga saker, och några mindre nödvändiga, men saker för att få det kala studentrummet något trevligare.
Här kommer ett helt gäng bilder ifrån mina dagar i Shanghai, och ja, om ni undrar - jag har det bra och trivs än så länge. Dock är språket ett väldigt stort problem, nästan ingen pratar engelska, och jag är en av de 25 % av utbytesstudenterna som inte kan kinesiska, nästan alla andra har läst det tidigare. Jag börjar nästa vecka och har snabbt insett att det en den kursen jag måste lägga absolut mest krut på!
 
Nanjing Rd, den största shoppinggatan där jag bodde de första dagarna på hotell
 
Något fancy shoppingcenter
 
Jing'an Temple, rökelser
Jing'an Temple, ett gammalt tempel där det fortfarande bor munkar
 
Jing'an Temple

 Jag och en av alla statyer man kunde be till
Jing'an Temple, 15 ton tung Buddha
 
Pearl Tower
Shanghai skyline
Fick snällt be någon okänd att ta kort..
Hamnade i den gamla delen av Shanghai, såååå fint!
Shoppade ny läderplånbok för 10 kr, armband för 5 kr i den gamla delen av Shanghai
Min utsikt från rummet på 16e våningen här på campus
Middag och drinkar min första kväll på Fudan med ett härligt gäng utbytesstudenter
En av de fina byggnaderna på skolan
 

Nästa hemma

Så skönt att få lite riktig mat! Det behövs verkligen efter några hårda dagar i Shanghai! 
 

Okej, I'm back!

 
 
Ni hao från Shanghai!
Sitter här på studentrummet och ska precis möta upp ett gäng andra utbytesstudenter för att åka in till stan. Det blir till att spana in French District, äta middag följt av utgång!
Vidare rapport och bilder är att vänta. Håll i er.
Xx Sofia

RSS 2.0