I väntans tider

Yellow Mountains - here we come!
 
Ikväll bär det av till Yellow Mountains, både jag och Julia är så jäkla peppade på det här! Vi har laddat upp hela dagen, både mentalt och fysiskt. Har köpt en massa mat att ta med i bergen, haha, jag är rädd att svälta ihjäl och Julia är rädd att jag inte kan äta något uppe i bergen på grund av min allergi - så vi har minst sagt bunkrat upp med mat! Det blev tyngre än förväntat, men nu när vi har varsin backpackerryggsäck ska det nog gå kanoners! Har även med mig glögg, skumtomtar och ett adventsljus... Det får helt klart vara värt den extra vikten för imorgon ska första advent firas oavsett vad. Det här ska bli så roligt, haha, sova på ett tåg, vandra i berg, leva på nudlar, vatten och bröd, bo på hostel... Ni anar inte! Tåget går ikväll 21.30 och vi är framme i Huangshan imorgon 8.30.
 
Me and Julia are soooo excited about todays trip to Yellow Mountains! We bought a lot of food in case of emergeny so we wont starve, haha, it's heavier than expected but it will be fine with our new back packs! I'm bringing Swedish glögg, candy and a candle - tomorrow it's the first advent and that needs to be celebrated no matter what!
You can't believe how excited I am about this trip, haha, will sleep on a train, walk in the mountains, live on noodels, water and bread, sleep in a hostel.. You just can't imagine!

Nov. 29, 2013

Jäkla apa alltså
 
Herre gud... Vilken dag! Inte nog med att träningen i morse tog energi, efter det har jag och Julia varit på Qipu lu market, huvudvärk.  Men lyckades köpa ryggsäck, varm tröja, strumpbyxor och vantar inför helgen i Yellow Mountains. Åker imorgon kväll och kommer fram söndag morgon. Efter det skulle vi hämta upp mina byxor på tailor market (svarta i bomull) vilket visar sig bli ett rent helvete. Oj oj oj. De byxor jag beställt fanns - men de hade gjort dem i ett helt annat material än det jag beställt, något dåligt och billigt alternativ, men de försökte ändå övertala mig att det var "exactly the same". Vi frågade 7 andra kunder som höll med oss om att det var två helt olika material. Men skräddarna var riktigt dåliga och vägrade ge mig depositionen tillbaka då jag inte ville köpa de fula byxorna. Suck. Var så upprörd. Jag försökte verkligen hålla tillbaka ilskan och Julia gjorde allt för att argumentera med dem, men dem gav oss inte ens några alternativ. Till slut tog jag deras orderbok med alla deras ordrar och gick - och först då var dem beredda att betala tillbaka mina pengar. Ojoj. Efter det var vi båda så skakiga att vi kände för öl. Riktig öl på Shanghai Brewery. Kvällen slutade med att en apa klättrade upp på mig. Mitt på gatan. Trevligt!

Kallt som satan

Löven ligger gula på marken
 
Nu är hösten verkligen här och det känns som om den snabbt går mot vinter. Det är 4°C ute och mycket kallare än vanligt inomhus. Värst är skolans toaletter där man tror att kisset ska frysa till is på vägen ner... haha

Paket!

Matriell lycka
 
Oj va jag var nyfiken idag när jag fick sms (på kinesiska) att jag hade ett paket att hämta upp! Vad sjutton kunde det vara? Systemet, om man ens kan kalla det så här, när det kommer till att hämta upp paket fungerar som följande - tid och plats anges där du kan hämta upp ditt paket. På plats står säckar med paket som hälls ut på gatan varav du själv får leta bland alla dessa, i mörkret, tills du eventuellt hittar ditt. Gå. Ingen bryr sig. Efter 15 min hittade jag mitt paket.
Det visade sig vara ett mobilfodral jag beställt för en vecka sedan där webshoppen snällt förklarade att de inte levererar till Kina, så jag fick trots förfrågan ändå mitt paket skickat till Sverige. Det skulle ta "mellan 5 och 40 dagar". Men icke, någon kunde tydligen göra lite extra för mig och ändå skicka det hit. Det tackar jag så hjärligt för!
 

Fail

Trodde jag ja..
 
Haha, jag har ju satt min övre gräns för vid vilken nivå av "dålig luft" som jag kan tänka mig att bära mask, den går vid 250 vilket är riktigt illa. Idag när jag vaknade visade appen 284 och jag började fundera över den där jäkla masken, borde den kanske användas, för första gången? Okej, låt gå tänker jag, och håller tummarna för att inte möta någon på vägen. För man kan väl ta av den inomhus..? Ja... Det har jag bestämt.
Efter drygt tio minuter cykeltur, med masken på, känner jag mig svettig under masken och väldigt fånig. Hur töntig får man se ut egentligen? Väl framme utanför lektionssalen tar jag upp telefonen, som också uppdateras, nu är luftföroreningarna nere på en nivå av 194...Jag tar snabbt av masken och hoppas att ingen sett mig.

Hälsande främlingar

 I USA hälsade alla, men här brukar det inte vara så
Här sitter jag på SIT cafe och pluggar i min ensamhet, IKEA case och filande på grupparbeten, efter timmar av koncentration sätter sig en tjej i min ålder vid bordet bredvid. Inga konstigheter. Jag lyssnar på en engelsk version av Cornelis "Cecilia Lind", hade ingen aning om att det fanns. Vem var först? Jag känner med Cornelis och står på hans sida.
Mina tankar avbryts av att bordsgrannen får sällskap av en tjejkompis som slår sig ned, vänder sig till mig och högt och ljudligt säger "hello" med ett väldigt leende. Känner jag henne? Liknar hon inte någon jag borde känna, eller är det bara för att hon är asiat som hon liknar många andra här? Jag vet inte. Jag tror inte att jag känner henne, men hälsar vänligt tillbaka. Hon spinner omkring i mina tankar och jag undrar om jag borde veta vem hon var, men bestämmer mig för att jag nog inte borde. Henne minns jag faktiskt inte. Det hela för tankarna tillbaka till när jag bodde i USA, jag kunde inte köpa en enda kaffe på Starbuck utan att andra, för mig okända kunder, hälsade på mig som om vi kände varandra. Eller kanske har jag fel, är det jag som är apan i "alla känner apan men apan känner ingen"?

Pysselhumör

Lite fjärilar och adventsljusstake
 
När jag har för mycket fritid, eller egentligen har viktigare saker att göra (humm... vad skulle det kunna vara..?), så har jag en tendens att vilja pyssla lite. Såhär blev det!

Första eller sista

Så gottigt
 
Måndag, veckans första dag, eller långhelgens sista, dagen som gör att mina söndagar inte känns så trista som de annars brukar. Denna måndag ägnades åt en del plugg, matlagning (tomatsoppa), stäckläsning av min läskiga bok Tistelblomman tills den tog slut, detta i sällskap av favoriten After Eigth och en kopp citronte. Har även hunnit fastna för Paradise Hotel, tragiskt men sant!
 
Mondag, first day of the week, or the last day of my long weekends I have now. Spent the day studying, cooking tomato soup, finished my scary book, in company with my favourite After Eight and a cup of lemon tea. I also had time enough to get hooked on Paradise Hotel, sad but true!

Ju fler kockar..

Önskar er en Merry Kissmas, en varm våraktig dag i Shanghai, jag längtar i alla fall efter min Kissmas ;)
 
En fantastiskt bra start på en lång, lång och intensiv lördag började på Element Fresh med Julia i Xintiandi. Vi satt utomhus i det fantastiska vädret. Jag mumsade på samma sallad som jag föll för första gången där, Laffa Bread Salad med kyckling, fetaost, bröd och misodressing. Dressingen är värd att dö lite för. Salladen är grymt stor, och det energiintaget var ett måste för att överleva ännu en diskussion i gänget för vårt grupparbete. Hetsigt, laddat, viljestarkt, oenat och konstruktivt, så skulle jag beskriva gårdagens gruppmöte. Men efter milslånga diskussioner och timmar i dålig luft kom vi fram till många bra och gemensamma beslut som nog får vårt arbete att klättra till toppen. Jag håller verkligen tummarna, vi har lagt mycket kraft på detta.
Kvällen avslutades med burgare och pommes för att sen åka hem och läsa en pirrigt läskig bok och somna väldigt gott!
Idag blir det plugg och lite träning om jag orkar släpa mig till gymmet!

Spin it!

Svettig och dyngsur efter spinning och cykling i regnet
 
Körde mitt första spinningpass sen jag var 15 år idag, 45 min svettigt slit. Riktigt jobbigt men inte lika hemskt som jag kom ihåg det, så det kändes faktiskt bra! Är nöjd att jag tog mig över tröskeln och faktiskt gjorde det! Sen att det störtregnade på vägen dit och hem gjorde att jag kände mig ännu duktigare som faktiskt tog mig till gymmet.

Hong Kong!

Glada gänget!
 
I fredags kväll bar det av till Martina och Marcus för att tillsammans med Alexandra boka vår gemensamma resa till Hong Kong. I sällskap av italienska munsbitar, jättegod pasta och rödvin bokade vi en långhelg till den särskilt administrativa regionen (SAR) den 6-9e december. Hong Kong med andra ord. Det ska bli superkul att få uppleva HK innan man beger sig till andra breddgrader. Dessutom lyckades vi komma riktigt billigt undan då vi fyra valt att bo på håll i er, hostel! Jag kanske blir värsta backpacker-hostel-tjejen efter den här vistelsen? Skulle sitta snyggt!
 
This Friday we gathered at Martina and Marcus place together with Alexandra to book our trip to Hong Kong. Over dinner and wine we managed to complete the booking of both flight and hostel. Yet another one. Maybe I'll become a backpacker-hostel-girl after this stay, who knows? What so ever I'm super excited about going, see you there 6th-9th of December?

IKEA och lite julförberedelser

Mmmm... sjukt god varmrökt lax!
Här kan man få köttbullar i en mugg..
Blev mycket besviken över utbudet av godis på IKEA, hade förväntat mig åtminstone Marabou
Det här kom jag hem med! Nästa helg är första advent och då är vi i Yellow Mountains, men tänkte ta med glögg och skum-snögubbarna och ett ljus kanske
 
Idag har dagen spenderats på IKEA tillsammans med Julia, närmare än såhär kommer man inte Sverige som utlandssvensk. Så det är alltid lika trevligt, och lite lätt nostalgiskt. Det blev en jättegud lunch med varmrökt lax och lite rödvin, för att sedan inhandla lite, lite julmys och mat. Väl på avdelningen bland alla julsaker insåg jag på riktigt att jag för första gången inte kommer att fira jul med familjen, vilket känns tråkigt. Däremot är jag oerhört tacksam och glad över att Micke kommer hit då och lyser upp tillvaron. Vad hade jag annars gjort i Kina, ensam, på julafton? Förhoppningsvis hade jag väl kanske ändå inte varit ensam, men ändå.
 
Cosy time with lunch and shopping at IKEA, always a little feeling of homeland Sweden when there. Love it. Got my self some candy, food and lights for christmas!

Ändrade planer

Vädret är emot oss denna helg
 
Det blir tyvärr inget Yellow Mountains denna helg pga. av störtregn på söndag i Huangshan där bergen är. Vi har bokat om och åker nästa helg i stället, ingen av oss är särskilt sugen på att promenera i tre timmar på hala berg i regn och rusk. Det blir bäst så! Dessutom kom vi undan ännu billigare med hostel nästa helg (110 RMB=120 SEK).
 
Changed plans for the weekend, no Yellow Mountains due to heavy rain. But plans are changed and we'll go next weekedn instead! Even cheaper by then.. Wei!

Jag är glad för jag är nöjd

Doing fine.. In some classes!
 
93 av 100 på senaste tentan i Entrepreneurial Development, check på den! Jag är nöjd, min lärare sa "Congratulations Sofia" när jag såg resultatet, det är väl ett gott tecken?
 
Got back my mid term in Entrepreneurial Development today, pretty happy about 93 out of 100. My teacher said "Congratulations Sofia" when I saw my result, I guess that's good!

Om att bo på campus, Fudan

Långa korridorer, nyckelkort, vissen tvättlina på balkongen, enhetligt med hemska träslag..
 
Innan jag flyttade hit var jag kluven huruvida jag skulle lösa min boendesituation - bo på campus eller ordna eget boende på egen hand? Eftersom jag ville ha mitt på det torra väl framme valde jag att boka boende på skolan innan jag åkte. Det har självklart sina för och nackdelar, som det mesta, men överlag är jag nöjd med att bo här då det handlar om så kort tid. Om jag skulle bo här ett år hade en lägenhet varit ett hetare alternativ för mig, gärna i French Concession som är jättemysigt!
 
Fördelar
  • Billigt att bo på campus, ca 11 000 kr för en termin (exklusive el som går på ca 100 kr per månad)
  • Nära till lektioner vilket ger längre sovmorgon
  • Gatan utanför (Wudong Rd) har massor av olika restauranger med både kinesisk och västerländsk mat som är mycket billigare än restauranger i stan
  • Man har balkong! Väljer man att bo på sidan som slutar med jämna rumsnummer (ex. 1802 eller 1706) får man utsikt över standen, det är häftigt!
  • Många andra utbytesstudenter som bor på campus, områder runt omkring är en naturlig mötesplats och chans till umgänge
  • Eget rum (delat om man vill komma undan lite billigare) med egen toalett
  • Reception som är öppen 24/7 om något skulle hända i rummet
Nackdelar
  • Det tar sin tid om man vill komma in till stan, ca 1 timme om man promenerar till tunnelbanan
  • Sängarna är fruktansvärt hårda
  • Standarden är okej, men inte superbra, gillar man inredning som jag så känner man sig lite halshuggen
  • Man känner sig övervakad... Man måste visa upp nyckelkort för att komma till entrén, kommer man efter kl 00.00 måste man skriva upp namn och rumsnummer. Jag har hört att lärarna kan be om listan om man vill kolla vilken tid en elev kom hem, jag vet inte om det stämmer.. Besökare är välkomna men måste gå vid 23.00
  • Man har delat kök, som inte är toppenfräscht
  • Rummen saknar isolering och element, men det finns AC som går att ställa in på värme
  • Taxi hem blir "dyr" nattetid.. Dvs. 30 min kostar ca 50-70 kr nattetid, hehe
  • Det är rätt lyhört mellan rummen ut mot korridoren, men rätt bra rummen emellan, däremot hörs varje biltuta eller mopedlarm även upp på 16e våningen

Vem vet?

Vad heter frukten?
 
Jag undrar verkligen vad den här frukten heter, är det någon som vet? Den har tjockt skal, är inte jättesöt men inte heller särskilt besk, den är snarare "smulig" än saftig (om man nu kan säga det om en citrusfrukt?) och hur god som helst. Kan äta upp en hel sån där frukt själv, till middag typ.. Hehe

Love is in the air

Bröllopsfotografering på gång
 
Idag när vi satt i solskenet och förde våra diskussioner på trappan till entrén av huvudbyggnaden kommer ett par i full bröllopsutstyrsel och kör photoshoot på trappan. På ett universitet? Mitt på blanka dagen. En sak är säker, jag vill inte ha mina bröllopsfoton tagna på trappan av ett universitet!
 
Sitting studying at the stairs in front of Gonghua Towers and a cuple dressed ready to get married shows up, ready to take their wedding photos at the stairs. Of a university? In the middle of the day. Hum.. One thing is for sure, I don't want my wedding photos to be taken at the stairs in front of a uni!

Ingen solskenshistoia?

Efter regn kommer solsken!
 
Nu är jag precis hemkommen efter en vild diskussion angående ett av våra grupparbeten i entreprenörskap där vi ska komma upp med en idé om en produkt eller tjänst att lansera. Jag är inget stort fan av grupparbeten där folk i gruppen har skilda ambitionsnivåer, jag tycker ofta att det är svårt att fördela arbetsbördan jämt över en sådan grupp. Jag tar ofta på mig mer i en sådan situation, och det är något jag kan irritera mig på i efterhand. Men är man inte beredd att engagera sig, kom inte in i slutskedet och börja argumentera om sådant du inte brytt dig om tidigare.. Glida på en räkmacka för att sedan lägga in dödsstöten.. Inte min piece of cake.
Men nu ska jag försöka vara lite mindre negativ, och ställa in mig på att det nog blir bättre såhär än vad som var tänkt från början, ta ett extra djupt andetag och ladda om! BAM! Lika bra att acceptera att det kommer se ut såhär på alla arbetsplatser och att alla människor prioriterar och resonerar olika, så - dagens läxa lärd.

Intervju med Stockholms Universitet

Bild som representerar min vistelse i Kina? Kanske inte så representativ, men en bild i alla all
 
Här kan ni läsa en intervju med mig om min utbytestermin här i Shanghai, gjord av Stockholms Universitet under kategorin "studentintervjuer", kan vara intressant om man planerar att studera utomlands.
 
Here is a interveiw done by Stockholm University about my semester abroad, in Swedish though!

Yellow Mountains

 Yellow Mountains
 
Yeeeeey! Nu har Iullia och jag precis bokat hostel i Yellow Mountains som ligger ett antal timmar bort. Det tar 13 timmar med nattåget, har aldrig åkt så länge med tåg förut. Och inte heller har jag bott på hostel tidigare, eller hajkat i berg. Men det ska bli så jävla häftigt! Vi åker lördag kväll och kommer fram söndag morgon, då är det 3 timmars promenad, uppförs, till vårt hostel (i Beihan Hotel). Vi stannar en natt och vi planerar se sol ned- och uppgång, alla häftiga utsiktsplatser och allt vackert i omgivningen. Tack och lov är det bara 6 timmar med bussen hem. Jag är sååå taggad för det här! Det blir varma kläder riktigt bekväma skor!
 
I am superexcited about going to Yellow Mountains in Huangshan this weekend! Me and Iullia just booked the hostel for one night which will be my first time in a hostel. Also there will be a 13 hour trip by train to get there, which is another first. The third first will actually be the hiking, the hostel is 3 hours walking, upwards, from the drop-off point, and it will be a whole lot of walking Thankfully the way back to Shanghai is by bus and only 6 hours. But I an superexcited about this!
 
Beihai Hotel
Huangshan

Running completed

Nysprungen, nytränad och glad
 
Eftersom jag har fyra "lediga" dagar i veckan, på raken, det vill säga dagar utan något schemalagt, så blir det så att jag slösar bort en del tid på att göra ingenting. Mitt mission för dagen var att träna och plugga, men när jag vet att jag inte har någon tidspress drar jag gärna på saker och ting, och snoozar gärna länge. Det kan överlag få mig att känna mig offektiv och rätt lat, hoppas verkligen att jag inte är det på riktigt?
Hur som helst, idag har jag både tränat och pluggat, om än senare än planerat. Kände mig riktigt duktig som faktiskt sprang både till och från gymmet, även om det "bara" tar en kvart en väg. Jag gillade inte att springa men har trots det sprungit några vändor sen jag flyttade hit och tycker faktiskt att det är rätt skönt att få springa, spela hög musik och rensa tankarna och samtidigt göra nytta för kroppen.
Tog mig för första gången utanför rummet för att plugga, vet ju att jag egentligen inte pluggar så bra hemma - det är ju roligare att städa än att plugga, och kanske finns det något i kylen som lockar? Jag har varit för lat, så nu ska det bli ändring!

Uva igår

Det blev pizza för hela slanten
 
Efter heldag med shopping igår, som faktiskt är väldigt energikrävande, så behövdes mycket energi i form av mat. Och vad som innehålle mycket energi? Italiensk pizza med extra chiliolja på - gottigt! Gillar verkligen miljön på UVA, det är så mysigt där.
 
After yesterdays shopping we had to charge our batteries, what could be better than pizza then? At UVA? Probably nothing!

Skräddare och strosande

Julia
Chiara, Elena och jag, passade på att inviga hatten dagen till ära
Julia är i extas över nya kattöronen?
Mums, en sipp av mossa och svamp!
Jag gillar kinesiska barn..
Svenskt godis!
Långt ifrån gratis, men helt klart gott!
 
Jag, Julia, Elena & Chiara började dagen på skräddarmarknaden där jag valde att göra ett par till av mina favoritbyxor, som jag haft i ett par år och som använts så flitigt att de börjar bli genomskinliga.. Svarta bomullsbyxor, piece of cake tänke jag, men det var svårare att hitta någon som ville göra ett par enkla brallor än klänningar och kostymer, knappt någon hade ens bomull! Men jag hittade en jättegullig tjej till slut som var duktig, medgörlig, ivrig att hjälpa och dessutom hade bra tyg. Hämtas upp om en vecka för 160 RMB (ca 170 kr), ingen stress sa jag. Råkade även köpa en riktigt fluffig och stor rävkrage av bara farten, insåg när jag kom hem att de sytt på ögon och nos på den... Måste lösa det..!
Efter marknaden åkte vi till Tianzifang för kaffe och lunch och lite strosande blad de mysiga gatorna, köpte även svenskt plockgodis på Fillidutt, bara 230 RMB/kg (!), gott men dyrt!
 
Spent the day at the tailor market making a copy of my favourite pants, black ones in soft cotton. Piece of cake I thought, which proved to be wrong. It seemed to be easier getting a fancy dress made than a simple pair of loose pants, someone even recommended me to go somewhere where they made pyjamases. Thanks for that. After some searching we found a sweet girl who helped me after all, good!
Next stop was Tianzifang for coffe and lunch, always cozy! Even found Swedish candy, yummy!
 

South Bund Fabric Market
399 Lujiabang Lu,near Nancang Jie
南外滩轻纺面料市场, 陆家浜路399号, 近南仓街


Sh*paholic

Nytt silverhalsband då det känns så tomt runt halsen utan mitt kors som Micke har (hade?)
 
Jag sa att jag bara skulle köpa en jacka, och kanske en väska... Men sen kom jag på att jag inte lyckades uppfylla mitt mission från igår att hitta hatt och silversmycken... Lätt ordnat! Allt detta i det bästa shoppingsällskapet i form av Alexandra.
 
Todays shopping resulted in more shopping than planned, but I turned out to have an excuse for everything at least!

Frukosten med SU

Ronald från SU, Adi, AJ & jag - woooohoooo!
Jag, AJ, Adi & Tina från SU
 
Fick ett gäng bilder skickade till mig från vår frukost med SU, här är ett gäng av dem! De var mycket positiva till "hoppbilder" så vi tog ett helt gäng sådana så att säga, mycket skratt när de blev till!

Kvällen

 
Jag och Julia spenderade kvällen på ett event på EF som anordnades av en högskola här i Shanghai, det bjöds på mat och dryck ifrån studenternas hemländer och de hade även en form av "modevisning" med typiska folkdräkter och kläder ifrån hemlandet. Helt okej event men inte jätteskoj så att säga, vi var ditbjudna av Julias klasskompis men överlag var det rätt tomt på folk.

Slapp dag

Törnekrans..?
 
Ledig fredag betydde seg start på dagen, men använde förmiddagen till att plugga. Efter lunch slösade jag bort tiden genom att bara surfa omkring på nätet och göra onödiga saker, hade inte rört mig utanför rummet och blev till slut galen på mig själv, ringde Julia och åkte in till stan. Jag hade som mission att hitta en hatt, handskar och lite nya silversmycken. Det gick sådär, köpte ett svart blomhårband...? Vet inte om det var snyggt eller om jag fick någon form av shopping-flipp inne i butiken?
 

God morgon!

Frozen yoghurt, precis som glass!
Filéad apelsin
Supergod smoothie!

Jag älskar när morgonen är god, ordagrant, frukost är mitt favoritmål på dagen och dessutom viktigt! Igår var jag väldigt sugen på att prova på att göra smoothies som de gör på många ställen hemma i Stockholm - frozen yoghurt med färsk frukt i stället för tvärt om som jag brukar göra. Sagt och gjort, stoppade in två portionsförpackningar yoghurt i frysen och väntade. Idag gjordes smoothien med den frusna yoghurten, färsk och filéad apelsin, håll i er nu - en halv banan(!), ingefära och linfrön. Det blev sååå gott, om man bortser från banansmaken..!
Men det jag också vill tillägga är att min frozen yoghurt á la natural smakade precis som vilken yoghurtglass som helst, sjukt gott! Nu har jag hela frysen full kan jag lova! Nytt sätt att lyxa på yoghurt, prova själva!

Dumplings

 
 
Dumplings för andra gången
 
Bad personligen om dumplings idag, tyckte de vi åt på Sichuan Citizen var så goda då de serverades i en sås. Men de gjorde inte dessa, de här är väl mer klassiska dumplings? Det är andra gången jag äter det så jag är oerfaren! Jag tyckte att de först smakade som kroppkakor! Lustigt men rätt gott!

Throw back Thursday

Underbara vänner, sol, semester, bad och värme - svårslagen kombination!

Finn ett fel...

...På mitt frukt- och grönsaksfat! Tänkte testa mina "gränser", haha

Måste bara visa!

Kolla in de här fina, mor och dotter! Så härligt!

Sol i sinne

Sol i sinne, sol inne, eller vad är det man säger?
 
Underbar dag idag, varmt och soligt, och har varit duktig och städat/ tvättat! Nu har jag precis pratat med Emelina och Leia, äääänligen fått se den lilla prinsessan i rörelse. Hon är så söt att jag dör, blev helt fnittrig av allt hon gjorde för hon var så söt! Hon tyckte väl att jag var en riktig knäpptant, men lika bra att hon vänjer sig med det! Precis innan Emelina ringde hade jag en långt samtal med Micke, så mysigt! Älskar Skype!

Kvällssyssla

Två nya vänner
 
Har precis skypat med mamma och pappa och sitter fortfarande i mina svettiga träningskläder, längtar efter att vara nyduschad och få krypa ner under täcket! Har köpt en yogamatta som får agera madrass (dubbel eller trippelvikt) tills vidare - två flugor i en smäll. Fattar inte att yogamattor kostar flera hundra kronor hemma i Sverige, och här får man en för 50 kr! Kap! Passade även på att köpa ett hopprep så man kan värma upp på gymmet när alla konditionsmaskiner är fulla, precis som de alltid är kvällstid.
Sleep tight!

Höst!

Ingen sommarvärme idag inte
 
Skulle vilja påstå att hösten är här nu, idag är det 14°C och det krävs jacka, stickat och sjal! Nu börjar det bli dags att sova under täcket i stället för på det (ja..min säng är så hård att jag har täcket under madrassen för att göra den lite bekväm), pest eller kolera?

Mango+sushi=sant

En god och spännande kombination som avnjöts med Julia, Johan och Elena på Art Sensational Sushi!

Frukost med Stockholms Universitet

Det här var bara första omgången..
En morgonpigg AJ
Grejerna ifrån Stockholms Universitet, perfekt till matbutiken eller skolböckerna
 
Den här morgonen var vi studenter ifrån Stockholms Univesitet bjudna på frukost på Crown Plaza Hotel som ligger precis vid universitetet, de hade två representanter från SU här som har varit på mässa i Shanghai för att promota SU till kinesiska studenter, och hörde av sig till oss i samband.
Det var verkligen jättetrevligt, och skönt att få prata av sig lite med människor som vet vad och var vi kommer ifrån och berätta om univesitetslivet här. Inte nog med det, frukosten var ju underbar! Det fanns många typer av bröd, goda ostar, crossar, yoghurt, färsk frukt och massa annat gott. Vi stannade tills de stängde och de blev tvunga att be oss att gå...Dessutom kittade de upp oss med lite SU-grejer så vi kan representera.

Det ska vara danskt!

Knäckebröd
 
Alltså oj vad gott det här knäckebrödet som jag fick av mamma var, innehåller bara massa frön och annat nyttigt och inga som helst konstigheter. Riktigt smarrigt, köp hem och prova själva!

Halvvägs!

Mycket viktigt att räkna, haha
 
Tiden går snabbt när man har roligt, och långsamt när man väntar! Jag är precis på hälften av min vistelse här, och tycker att tiden som passerat gått jättefort, men att tiden tills Micke kommer går långsamt. Men idag är det "bara" 40 dagar kvar, och jag längtar sååå mycket! Ska bli så kul att få visa honom mitt Shanghai, där jag lever mitt liv för nu, och ta honom till alla grymma ställen som jag gillar! Sen ska jag verkligen göra det absolut bästa av de resterade 70 dagarna jag har här!

En bättre lördag

Äntligen en skön mat- och vinkväll
 
Hemlagat och vin, i trevligt sällskap - en lördagkväll blir inte mycket bättre än så! Jag, Alexandra och Martina ägnade gårkvällen åt att koka egen pastasås, prata Hong Kong och dricka vin. Lagom till maten kom också Marcus hem som också ska med till Hong Kong, vi planerar åka om två veckor men har inte bokat ännu! Kvällen slutade (för mig) på Yongkang Rd då jag kände mig hängig, men resten fortsatte kvällen.
Alltid lika härligt att umgås med dessa härliga människor!

Pappa

Tack för att du är världens finaste pappa som alltid stöttar, lyssnar och peppar! Jag älskar dig!

Shoppat

Jättenöjd med mina fina grejer jag shoppde när mamma och Helena var här!

26 grader?!

 Här har jag traskat omkring, aldrig gått där förut, det var spännande, haha
 
Herre gud vad nice, det är 26 grader ute och det fanns inget annat att göra än att ge sig ut på en power walk! Hade jättebra energi trots att jag varit förkyld hela veckan och att det blev sent igår, riktigt skönt!

Vinkväll

Söta Alexandra & Martina
 
Hade världen mysigaste kväll igår med Alexandra och Martina med start på Uva, en restaurang och vinbar med riktigt härlig miljö. Murrig inredning blandat med industrikänsla med balla lampor och vinflaskor uppställda längs väggarna. Inte nog med att det såg bra ut, maten och vinet var jättegott! Här känns det så lyxigt att få dricka gott vin på något sätt, just för att det är så svårt att få tag på i butik utan att behöva betala det dubbla mot Systemet hemma. Efter mat och vin blev vi rekommenaderade en spansk bar i området som vi promenerade bort till och drack an tunn och svalkande god sangria. Min och Alexandras kväll avslutades på KFC - vi hade ju trots alltt delat tre personer på en pizza och bruchetta!
 
Uva
819 Shanxi Bei Lu, near Kangding Lu
陕西北路819号, 近康定路
Närmaste tunnelbana Changping Rd

Nu ska...



..Mitt lilla fejs och jag äta middag med Alexandra och Martina! Även mitt nya halsband får hänga med!

Dålig luft..

En vanlig dag med lite inzoomning, utsikten över Pudong brukar i regel synas ifrån balkongen...
..Idag är det som om skyskraporna inte finns!
 
Sen igår har det varit så dålig luft här att jag försöker att inte andas när jag är utomhus.. Men det fungerar ju självklart inte. Och nej Ann, mormor och mamma - jag har inte använt mask... Däremot ligger det faktiskt en i min handväska i fall att. Nivån på lufteföroreingar ska ligga under 50 i svenska mått, här klassas det som bra om det är under 100, dagen till ära har den varit upp i 235. Masken åker på om vi kommer upp i 250!
Dålig tajming att vara förkyld, känns inte som att luftföroreningarna hjälper mig på traven direkt..

Sammanfattning och tips

Förra veckan när mamma och Helena var på besök hade vi fullt upp hela dagarna, det var knappt att man han duscha och klä på sig kläderna innan vi skulle iväg igen. Vi har verkligen hunnit med mycket under veckans gång! Här är vad jag och damerna hade för oss, och framför allt vad vi gillade bäst:
 
Turist - javisst!
 
Lördag: Promenad till The Bund för lite fotografering och sightseeing, för att därefter promenera till Yu Garden och Old Town. Vi gick in i själva Yu Garden och tittade på alla gamla byggnader och naturen, det har en gång i tiden (1559) varit en privat trädgård som därefter gått igenom mycket och har fått repareras för att kunna visas upp i gott skick. Det var hur som heltst mycket uppskattat av damerna. När det mörknat gick vi längs smågatorna söder ut för att komma ut till The Bund igen, på vägen passerade vi massvis med street food-stånd och kringelkrokade oss fram bland alla kineser, mitt-i-maten. Helena tyckte att det var jättehäftigt! Middagen åt vi på Goodfellas nära The Bund, italienare med grym mat som alla gillade!
 
Basil Drops
 
Söndag: Denna dag började med frukost/ brunch på Mr Pancake House på Julu Lu, damerna tyckte att allt på menyn var frestande och fick bra betyg. Efter det traskade vi iväg till Jin'an Temple där det fortfarande bor munkar, här kunde vi läsa på om buddistisk kultur, lära oss att hakkorset har en helt annan betydelse för munkar (i positiv mening) och dessutom hade vi turen att uppleva en speciell högtid - alla troende kunde dessa dagar bränna saker i syfte att skänka dessa till döda släktingar. Häftigt. Vi hamnade även på fake market på 580 West Nanjing Rd, här spenderades x antal timmar. Till middag blev det kinesiskt ifrån Sischuan-disktriktet, blandad kompott men det mesta var väldigt gott! Vi blev kära i drinken Basil Drops. Detta på Sishuan Citizen, nästa gång går jag dit och tar en drink och deras goda dumplings.
 
Antikmarkanden
 
Måndag: Frukost på Element Fresh i Xintiandi, mycket gott på menyn och trevlig miljö! Damerna gillade området och vi fortsatte att strosa i French Concession med antikmarknaden som mål. Det fanns lite småsaker de gillade, men var framför allt glada att ha sett markanden, de skulle rekommendera den till andra. Lite trötta i fötterna damp vi in på en fotmassage kombinerad med axelmassage och riktigt hårda tag, alla skrek och tjöt av skräckblandad förtjusning. Men alla tyckte det var värt det! Innan hemgång åt vi yoghurt-glass i K11 shopping mall. Middagen blev på mexikanaren Maya som vi hört gott om - här var vi alla nöjda med maten! Väldigt trevlig miljö också, restaurangen är värd ett besök! Prova deras shrimp quesedilla med mangoalsa!
 
På fake market igen..
 
Tisdag: Jag skulle hämta ut mitt pass och visum vid Shanghai Technology and Science center, där även en annan fake market ligger, även här spenderades det timmar av shopping. Lite lugnare än den på Nanjing Lu och lite andra saker, gillar personligen denna bättre, även om jag är trött på alla. Damerna hade påsarna fulla kan jag lova, listan hemifrån var lång! Jag skulle hem denna kväll och plugga, så mamma & Helena åt middag på Lost Heaven on The Bund - supernöjda var dem!
 
SWCF
 
Onsdag: Rundvandring på Fudan University där jag visade min vardag, de tyckte synd om mig som var tvungen att bo så hemskt... haha.. Helena hade också önskemål att få se en riktig kinesisk matbutik, så jag tog dem till mitt Walmart där det finns levande grodor och fiskar, köttet ligger frammer, döda hönor och ankor hänger i led, kycklingfötterna lastas på varandra. Vi åkte till Tianzifang för lite rungvandring på i de mysiga små gränderna och fikade på Bell Bar, alla tyckte att området var jättemysigt! På kvällen gick vi och åt hamburgare på Blue Frog i Shanghai World Financial Center som ska vara så bra, vi hade dock oturen att få kall mat och var därav lite missnöjda. Alla andra som varit där har dock gett dem toppbetyg. Efter middagen åkte vi till 92:a vånigen av SWFC och världens högsta bar för ladies night och gratis bubbel. Mamma och Helena kände sig riktigt lyxiga och tyckte att det var jättekul!
 
Megakaffe på Kommune
 
Torsdag: Vi började med en frukost på Kommune i Tianzifang som damerna föll för, där serverades kaffe och juice i stora baljor - så trots att det är lite "dyrare" så kompenserades det i mängden. Det blev ett tredje besök på fake market, den på Nanjing Rd, jag höll på att avlida. Väl klara med allas önskelistor hemifrån tänkte vi åka upp i TV Tower, men när vi kom dit och insåg att det kostade 260 RMB (ca 270 kr) per person var vi inte lika sugna, vi var ju gratis uppe på 92:a våningen av SWFC, så vi skippade det. På kvällen slapp jag hålla i tådarna och jag fck följa med till nästa sky bar - Radisson BLU. Därifrån fick vi se staden ur en annan vinkel med utsikt även över Pudong, det var rätt tomt men vi gillade ändå baren. Middagen skulle egntligen ätits på Lost Heaven eftersom jag inte var med sist, men det var över en timmes väntetid så vi gick tillbaka till Goodfellas och åt god italiensk middag för 89 RMB för förrätt, huvudrätt och husets vin - bra deal!
 
 Fint men ingenting speciellt i Hangzhou
 
Fredag: Gick upp tidigt för att ta tåget till Hangzhou, en timme bort med snabbtåg. Väl framme insåg vi att det var sjön man kom dit för att se, och kände oss snabbt uttråkade. Vi hamnade i någon form "park" med fin natur och gamla byggnader, där vi strosade omkring en stund. Strax efter lunchen bestämde vi oss dock för att köpa nya biljetter och åka hem. Vi var inte så faschinerade av Hangzhou tyvärr! Kvällen blev däremot mer lyckad på den indiska restaurangen Saffron, alla var jättenöjda med de smaskiga indiska grytorna och den härliga miljön. Gå dit!
 
Kontaktannonser så långt ögat kunde nå
 
Lördag: Sista heldagen i Shanghai, och vi hade inga planer för dagen - skönt! Började med en jättegod frukost på Wagas, de har en grym helgbrunch och väldigt bra veckomenyer också! Här skiljdes vi åt - jag fixade naglarna och mamma & Helena strosade på East Nanjing Rd. Vi gick igenom People's Park för att kolla in den beryktade "giftemålsmarkaden" vilket visade sig betyda att stora delar av parken var belamrade med kontaktannonser i A4-format. Spännande! Lunch blev det på Mark & Spencer bland alla andra svenskar och europeer. Sista middagen blev på Lost Heaven on The Bund där jag var rätt missnöjd på grund av att jag blev begränsad av alla mina allergier, men de andra var jättenöjda! Ska ni dit så be om att få sitta på entréplan, det blir stimmigare för varje våning! Dock är takterassen värd ett besök!
 
Hela gänget, Helna, mamma & jag
 
Söndag: Frulle på Wagas innan planet skulle gå... Alla var nöjda och belåtna med en spännande och rikigt härlig vecka tillsammans i Shanghai! Underbara dagar! Hade vi haft en dag till hade den garanterat inkluderat helkroppsmassage!

Tålamod

Tålamodet blir bättre, men är ännu långt ifrån perfekt!
 
Det finns nog ingenting man övar på lika mycket som sitt tålamod i det här landet, det förekommer många djupa andetag varvat med diverse utbrott. Ibland känner jag mig som en kokande gryta som bubblar över vid minsta temperaturhöjning, just för att temperaturen varit så hög under en längre tid. Att konstant utsättas för påfrestande eller frustrerande situationer tar på krafterna.
Det gäller verkligen att ha tålamod när det kommer till att kommunicera med kineser som inte kan engelska, men som man trots allt måste prata med för att få något gjort. Jag försöker tänka mig att kineserna inte är dumma för att de inte kan engelska, ta det där extra djupa andetaget, och försöka föklara på ett annat sätt. Vissa gånger går bättre än andra.
Än mer tålamod krävs på lektionerna här, ineffektivitet och slöseri med tid dominerar klassrumstimmarna, och innerst inne sitter jag och skakar på huvudet åt att skolsystemet ens fungerar här.
För att inte nämna alla dessa hemska säljare som man utsätter sig för när man sätter foten på fakemarknaden... Ojoj, jag orkar inte ens tänka på det!
Att acceptera och att stå ut med har fått ny innebörd, jag har insett att jag är dålig på att acceptera de olikheter i beteenden som förekommer här, men har blivit bra på att stå ut med dem. Jag ska jobba vidare på acceptansen, till en viss gräns.

Vanor

Dagens lunch - pasta bolognese

Jag kämpar på med matlagningen, och tillåter mig själv att laga rätter som tar mer än 10 min i köket. Helst av allt vill man ju bara bli klar så man slipper stå i det allmänna köket - om någon mot förmodan skulle komma in. Har ju haft någon konstig sak för mig sedan jag flyttade till lägenhet att jag inte vill att mina grannar ska veta vem jag är eller vad jag gör... Det blir dock lite svårt i det allmänna köket.

Mixer!

Ett gott surdegsbröd med ost hade varit pricken över i!
 
Yeeeey! Jag är så glad att äntligen ha fått hit en stavmixer! De finns bara blenders att köpa här, men jag tycker det blir väldigt osmidigt om man ska göra soppa och smoothies - vilket också är det enda jag använder mixer till. Så nu äntligen kan jag göra krämiga soppor, och plötsligt ökar alternativen gällande matlagning! Idag blev det potatis- och purjolössoppa (jättegod), ska göra morot- och ingefärssoppa någon dag, sen lär det bli broccoli/ svamp/ zuccinisoppa. Alternativen känns oändliga, och lyckan är stor!
Nu ska det hackas frukt som ska in i frysen till morgondagens smoothie!

Tea time

Huskur på krasslig hals och depp-mode
 
Trots att jag bor i ett riktigt te-drickar-land har jag inte druckit en enda kopp förrän igår när jag kände mig torr och krasslig i halsen. Idag har jag nog druckit ytterligare tre koppar, med färsk citron och ingefära, vilket är riktigt gott och känns nyttigt! Att jag åt ett halvt paket After Eigth till räknas ju inte...

Födelsedagsfirande

Det var ingen lätt match att få fejset att inte se ut som sju svåra år..
 
Igår fyllde Alexandra och David år (och hemma Emelina) vilket firades på Bella Napoli, en italiensk restaurang med så mycket gott på menyn att det var riktigt svårt att välja! Nästan hela gänger från deras klass var med och firade, så vi fick långbord som sträckte sig över hela restaurangen. Sjöng gjorde vi också, så att alla vände sig om och bara gapade.
Födelsedagsbarnen fortsatte kvällen ut i natten, men själv kände jag mig som en påse potatis så jag åkte hem efter middagen. Idag mår jag väl ungefär likadant, lite täppt och lite ont i halsen. Tur att man är ledig idag då, det blir till att plugga inför mitt prov på tordag.

Status

Hjärta dig
 
Nä nu känner jag mig jätteensam och deppig, utöver det också jättetrött och en släng av ont i halsen. Nu vill jag bara hem till Stockholm, slita hem Micke från jobbet och ha en myssöndag hemma i vår lägenhet. Känns plötsligt jättedeppigt att vara ensam på mitt kala studentrum. Antar att det är effekten av att mamma och Helena åkt hem och den här gången är det jag som är lämnad. Samtidigt vet jag ju att det här är en del av resans gång, att det skulle bli jobbigt att vara borta hemifrån. Det går ju upp och ner, vissa dagar längtar jag inte alls hem, medan vissa dagar fylls av stor hemlängtan. Idag är en sådan dag med mycket, mycket hemlängtan. Men det är "bara" 47 dagar kvar tills Micke kommer och totalt 77 tills jag kommer hem, och jag har varit borta i 64 dagar.
 

Höstfärg på naglarna

Mycket nöjd med den grå färgen!

Underbara vecka

Veckans snyggaste sällskap!
 Igår fick jag chansen att bjuda tillbaka lite grann - cava på rummet innan middagen!
 
Nu är det slut på denna underbara vecka som spenderats med mamma och Helena, i lyx och flärd i studentmått mätt. Bott på 5-stjärnigt hotell med skön säng, fluffiga handdukar och städning varje dag. Blivit bjuden på frukost, lunch och middag på massa grymma fik och restauranger, det tackar jag så hjärtligt för! Detta i utbyte mot att jag guidat, tipsat och prutat, haha, en hel del. Jag har haft en grym vecka, med mycket skratt, äventyr, god mat och dryck, många bra upplevelser - och jag hoppas och tror att damerna känner likadant.
Nu väntar det vanliga livet med hård säng, plugg och matlagning! Efter en sån här vecka kan man ju inte annat än att få lite hemlängtan..Men det är inte sååå långt kvar tills jag kommer hem - 77 dagar!

Lost Heaven

Sista kvällen spendera vi på Lost Heaven!

Indiskt

Mörkt och mysigt på Saffron
 
Tur att denna dag avslutades på ett riktigt bra sätt! Tog ett varmt bad, skypade med Micke, sen Martin, och därefter åkte jag mami och Helena till Saffron och åt riktigt god indisk, vällagad mat. Såg på plats att de dessutom fått pris för bästa indiska restaurang 2013, och jag kan inte klaga på annat än att maten tog rätt lång tid att få in. Annars var det riktigt gott, jag själv valde husets curry med kyckling...Mmmmm!
Imorgon är det sista heldagen för i Shanghai innan mamma och Helena åker på söndag. Uppskattar verkligen att de tagit sig ända hit för att hälsa på mig och uppleva staden!
 
Saffron
21 Dongping Lu, near Hengshan Lu
东平路21号, 近衡山路

Hahahaaaangzhou

Vatten och berg..
 
Vilken dag! Gick upp i ottan för att hinna med tåget som skulle ta oss till Hangzhou, en timmes tågresa ifrån Shanghai med snabbtåget. Vi hade hört om Hangzhou som den jättevackra vattenstaden...
Köpte med oss jättegod frukost ifrån Wagas med en av mina godaste smoothies någonsin - mango/ passionsfrukt/ grekisk yoghurt, den måste provas! Därefter satta vi oss i morgontrafiken på tunnelbanan till tågstationen.
Hur som helst, väl framme i Hangzhou åkte vi direkt till West Lake, sjön alltså. En helt vanlig sjö... Omringad av berg. Vilket också visade sig vara ungefär allt, förutsatt att vi inte missat poängen med staden? För mig en helt vanlig stad, kinesisk sådan. Alla har ju sagt att en dag där är för kort, jag förstår inte varför. Vi hade bokat hembiljett till klockan sex, men strax efter vår sena lunch åkte vi till tågstationen för att köpa nya biljetter för att komma hem tidigare. Tyckte det ar en riktigt tråkig stad, vilken besvikelse!

RSS 2.0